Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Svět bez pirátů

Píše se rok 2018, ACTA i FOPA (spekuluji) byli přijaty a v průběhu několika let, zavedly parlamenty pravidla, známá jako „biče na piráty“. V rychlém sledu událostí zažalovali velké distribuční společnosti každou stránku (hostitele každé stránky), na které se objevili písničky, filmy, hry či obrázky. Většina úložišť, včetně českého Uloz.to, byla uzavřena. A až na několik gigantů typu Facebook a Youtube, kteří bili schopni se mimosoudně vyrovnat a zavést ochrany proti nahrání nelegálního obsahu. Byly vyřazeny z provozu téměř všechny stránky, na které šlo nahrát obrázky videa či hudbu. Distribuční společnosti slavili.

Zde si dovolím upozornit, že se jedná o čistou spekulaci, za čísly nehledejte valnějšího významu. Jedná se pouze a jakousi úvahu nad tím, jak by mohla být některá odvětví průmyslu zasažena případnou smlouvou ACTA.

Uplynul nějaký čas a očekávaný obrovský růst prodejů se nekonal. Přestože prodeje už etablovaných umělců stoupli, tak celkově trh stagnoval nebo klesal. Až později bylo vysvětleno, že množství nově objevených umělců, po „očistě“ youtube prudce klesl. Přestože na lokální úrovni byli schopni se po určitou dobu prosadit, málokdo se dovedl prosadit na národní/světové úrovni. Je těžké objevit talent, když se za hledání musí platit. Společnosti reagovali orientací na známé umělce a investice do reklamy na nové umělce poklesli. V průměru se umělci shodli, že účast na koncertech začala prudce klesat.

Mnohem větší ránu utrpěl IT průmysl. Přestože softwarové společnosti hlásí v průměru 20% nárůst zisků, (oproti očekávanému nárůstu 90% zklamání, přesto je toto číslo používáno, jakožto důkaz že piráti prudce poškozovali ekonomický růst západní civilizace.), prodejci hardwaru hlásí pokles tržeb až o 70% oproti předchozím letům a pokles pokračuje. Pozdější analýza prokázala, že přestože softwarové pirátství bylo v herním průmyslu téměř vymýceno, pouze zlomek těchto lidí přešel na legální hry. A až na uživatele, kteří potřebují výkonné PC pro své zaměstnání, přestali lidé dokupovat moderní komponenty do počítačů. Podobný osud potkal internetové providery. Průměrná rychlost internetového připojení klesla z 5,865 Mbit/s na 1,023 Mbit/s. Poprvé v historii hlásí google, facebook i youtube, že se snížila návštěvnost jejich stránek a tak i příjem z reklamy. Prodeje mp3 přehrávačů a všech prázdných datových nosičů prudce klesli (flash disky, dvd, blue ray disk, hd dvd) a mnoho výrobců své podniky uzavřelo.

Hudební a filmový průmysl tlačí na schválení mezinárodní dohody FUAH, která by dala státním policistům pravomoc, vykonat namátkové prohlídky domů a bytů, za účelem hledání nelegálně držených dat. Zároveň Česká Pošta varuje, že příliš důkladné zabalení balíčku může vyústit v poškození obalu při jeho kontrole. Mluvčí ČP také dodává, že průměrná doručovací doba zásilek ze zahraničí stoupla meziročně o 2 dny a o Vánocích o 2 týdny.

Ve Štrasburku se blíží ke konci první soudy, kde jednotliví občané žalují různé státy, za zabavení jejich notebooků přestože měli hudbu zakoupenou legálně, pouze s sebou nemněli doklad o koupi.

Čínského a indického zboží, legálního či nelegálního se dohoda nijak zvlášť nedotkla.

Autor: Michal Dvořák | neděle 29.1.2012 23:35 | karma článku: 17,69 | přečteno: 1166x
  • Další články autora

Michal Dvořák

Je Babiš Bitcoin?

V mých sociálních bublinách se točí hlavně tyto věci, ANO, Bitcoin a produkty na zvětšení penisu. Vyjma posledního (dozajista omylem) se mi zřejmě podařilo zamotat FB algoritmu hlavu. Proč jinak by se zobrazovaly oba názory.

13.9.2017 v 10:59 | Karma: 8,67 | Přečteno: 334x | Diskuse| Společnost

Michal Dvořák

Šátky, autority a nedělní plácání

Inu pane docente Petráčku, s některými vašimi názory nesouhlasím a rád bych jen touto formou řekl proč.

5.10.2014 v 17:09 | Karma: 19,37 | Přečteno: 689x | Diskuse| Ostatní

Michal Dvořák

Koho vlastně Zeman nepozval

Ach jo, neuplynou dva dny, aby média nepřinesla nějakou pikantérii, ze života našeho hradního pána. Možná už je to zhůvěřilost těchto médií, možná si to skutečně zaslouží. Přiznávám, Zeman nepatří, do skupiny mých oblíbenců, to říkám narovinu a dále se tak budu snažit, své osobní antipatie omezit tím, že se k p. Zemanovi jako člověku vyjadřovat nebudu. Namísto toho, bych rád tuto myšlenku rozvíjel pomocí substituce toho, co vlastně takový prezident reprezentuje a co/koho reprezentuje takový rektor.

25.10.2013 v 11:40 | Karma: 16,09 | Přečteno: 1448x | Diskuse| Ostatní

Michal Dvořák

Sýrie aneb škola držitele Nobelovy ceny

Už je to zase na spadnutí, celý svět s napětím sleduje dění v Sýrii a média, většinou formou online zpravodajství, nás neustále zásobují množstvím čerstvých novinek. Otázka už zřejmě není jestli, nýbrž kdy, a kdo všechno zaútočí. Já však z toho nejsem úplně nadšený. Nechci o sobě tvrdit, že jsem pacifista, ale musím se ptát, nezdá se vám, že v tomto konfliktu něco smrdí více než ty chemické zbraně? Dovolte mi přednést pár pochybností, kvůli kterým se stavím k intervenci skepticky.

1.9.2013 v 11:34 | Karma: 20,12 | Přečteno: 663x | Diskuse| Ostatní

Michal Dvořák

Ten pocit svobody

Jak noha nohu míjí a cesta pode mnou ubíhá, vzdaluji se od problémů, které na mě čekají, za dveřmi ze kterých jsem vyběhl. Z počátku zatížen, prací, školou, které jak řetězy brání mi v letu. Vím, že už stačí jen kousek a běh se stane mým světem, ve kterém dokud nezastavím, jsem pánem jenom já.

11.5.2013 v 10:23 | Karma: 5,24 | Přečteno: 238x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 13
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1129x
Jestli se tomu nelze zasmát, tak to až tak důležité není.

Seznam rubrik