Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Sýrie aneb škola držitele Nobelovy ceny

Už je to zase na spadnutí, celý svět s napětím sleduje dění v Sýrii a média, většinou formou online zpravodajství, nás neustále zásobují množstvím čerstvých novinek. Otázka už zřejmě není jestli, nýbrž kdy, a kdo všechno zaútočí. Já však z toho nejsem úplně nadšený. Nechci o sobě tvrdit, že jsem pacifista, ale musím se ptát, nezdá se vám, že v tomto konfliktu něco smrdí více než ty chemické zbraně? Dovolte mi přednést pár pochybností, kvůli kterým se stavím k intervenci skepticky.

Prvně mi dovolte se omluvit za gramatiku, dělám co se dá, ale měl jsem s ní problémy vždy a na VŠ se to nezlepší.

1)      Vojenská intervence bez schválení rady OSN – OSN je zkostnatělá organizace, která reaguje příliš pomalu a když už se k něčemu rozhoupe, zablokuje to Rusko nebo Čína. Správný popis? Bezpochyby, to ale nic nemění na skutečnosti, že je to organizace, jejíž členové se dobrovolně rozhodli do ní vstoupit a tak souhlasili s pravidly, na kterých vznikla. Všechny zdržující procedury a svazující právo veta, byly zavedeny z nějakých důvodů a žádná zemně nedostala mandát, tyto procedury ignorovat. Jestliže Amerika považuje OSN za nedůležitou organizaci, na jejímž požehnání nezáleží. Tak by Amerika v OSN být neměla, jakékoliv společenství národů vzniká pouze na základě vzájemných dohod a oboustranných ústupků, jestliže jedna zemně se považuje být nad těmito pravidly a celý zbytek společenství to přejde, pak je tato organizace je skutečně zbytečná, protože pravidla můžou být beztrestně ignorována.

Řešení: Rada OSN schválí intervenci, Rusové ji zablokují, ale protože precedent už existuje, může se konat.

 

2)      Presumpce neviny – je to systém, který rozhodně není dokonalý, ale je to to nejlepší co dneska máme. S jistotou můžeme říct, že se 21. Srpna stalo něco strašného. To je vše. Zbytek jsou závěry ze zpravodajských informací, které nepřímo indikují použití, ale které nikdy nebyly oficiálně zveřejněny (Údajný rozkaz k použití plynových masek) a přiznané domněnky. Když pomineme Ameriku a Francii, které už pochyby oficiálně mít nesmí, tak jediné další oficiální vyjádření poskytl zvláštní vyslanec OSN a Ligy arabských států Lakhdar Brahimi který řekl (překládám): „Zdá se, že nějaká láka byla použita a zabila hodně lidí. Stovky, určitě více než 100, někteří říkají 300, jiní říkají 600 možná 1000, možná více než 1000.“

Opravdu je vojenská intervence opodstatněná? Na základě domněnek, bez důkazů vás dnes ani nezatknou, ale pro raketový útok je to dostačující? Jakékoliv spolehlivé informace má poskytnout až předběžná a úplná správa vyslanců OSN.

Rešní: Počkat na oficiální výsledky a důkazy než začnu ničit majetek a zabíjet lidi cizí zemně, nebo mi chcete namluvit, že za měsíc Sýrie vymyslí nový protiraketový systém? Těm z vás co argumentují, že je třeba ochránit tamní obyvatelstvo, připomenu že ta válka už trvá 2 a půl roku a Assad si teď nedovolí ani uprdnout, aby se podezření z použití chemických zbraní nepotvrdilo.

 

3)      Výchovná vojenská intervence – Tohle je pro mě zřejmě největší zhovadilost jakou jsem za poslední roky četl. Amerika si je vědoma že další rozvleklou intervenci si nemůže/nechce dovolit a tak neustále připomíná, že se nejedná o pokus svržení Assada nýbrž pouze o připomenutí že Chemické zbraně se používat nesmějí. Ta nejpokrytečtější věc na tom je, že svržení Assada je to co se nejspíše stane. Že Amerika podporuje Syrskou opozici je známý fakt a je více než naivní se domnívat, že o cílech nebude opozice informována. Válka v Sýrii trvá již dva a půl roku, a přestože pat není asi úplně správný popis situace, pravda je, že ani jedna strana, není schopná vlastní silou získat rozhodující převahu. Jaká situace však vznikne, po třech dnech systematického odstřelování vojenských objektů současného režimu? V Sýrii vznikne nový druh chaosu, ve kterém mnoho lidí zemře. A Amerika?  Ta přeci říkala, že nikomu pomáhat nechce a do vnitrostátní politiky Sýrie jim nic není, přeci jen chtěli Assadovi připomenout že chemické zbraně ne.

Řešení: Já nic nemám, střílet rakety na cizí zemi je pro mě neschválitelný zločin proti lidskosti. Nedá se tomu bránit, a koho to zaměří, toho to dostane. Ničí to majek, bere to životy a obecně to nechá místo dopadu v mnohem horším stavu než před dopadem.  Rozdíl mezi chemickými a těmito zbraněmi nevidím.

 

Dovolím si ještě vtip a citát.

Dne 9. října 2009 obdržel Barack Obama Nobelovu cenu míru

„Násilí je posledním útočištěm neschopných.“ Asimov

Autor: Michal Dvořák | neděle 1.9.2013 11:34 | karma článku: 20,12 | přečteno: 663x
  • Další články autora

Michal Dvořák

Je Babiš Bitcoin?

V mých sociálních bublinách se točí hlavně tyto věci, ANO, Bitcoin a produkty na zvětšení penisu. Vyjma posledního (dozajista omylem) se mi zřejmě podařilo zamotat FB algoritmu hlavu. Proč jinak by se zobrazovaly oba názory.

13.9.2017 v 10:59 | Karma: 8,67 | Přečteno: 334x | Diskuse| Společnost

Michal Dvořák

Šátky, autority a nedělní plácání

Inu pane docente Petráčku, s některými vašimi názory nesouhlasím a rád bych jen touto formou řekl proč.

5.10.2014 v 17:09 | Karma: 19,37 | Přečteno: 689x | Diskuse| Ostatní

Michal Dvořák

Koho vlastně Zeman nepozval

Ach jo, neuplynou dva dny, aby média nepřinesla nějakou pikantérii, ze života našeho hradního pána. Možná už je to zhůvěřilost těchto médií, možná si to skutečně zaslouží. Přiznávám, Zeman nepatří, do skupiny mých oblíbenců, to říkám narovinu a dále se tak budu snažit, své osobní antipatie omezit tím, že se k p. Zemanovi jako člověku vyjadřovat nebudu. Namísto toho, bych rád tuto myšlenku rozvíjel pomocí substituce toho, co vlastně takový prezident reprezentuje a co/koho reprezentuje takový rektor.

25.10.2013 v 11:40 | Karma: 16,09 | Přečteno: 1448x | Diskuse| Ostatní

Michal Dvořák

Ten pocit svobody

Jak noha nohu míjí a cesta pode mnou ubíhá, vzdaluji se od problémů, které na mě čekají, za dveřmi ze kterých jsem vyběhl. Z počátku zatížen, prací, školou, které jak řetězy brání mi v letu. Vím, že už stačí jen kousek a běh se stane mým světem, ve kterém dokud nezastavím, jsem pánem jenom já.

11.5.2013 v 10:23 | Karma: 5,24 | Přečteno: 238x | Diskuse| Ostatní

Michal Dvořák

Z těchto voleb vítěz nevzejde

Internet, televize rádio i v práci se stačí na chvíli zaposlouchat a určitě zaslechnete, jak se někde řeší, prezidentské volby. Skoro každý má svůj názor a jen málokdo se čas od času trochu nevášní, když ho přednáší. Kampaně a anti kampaně nabírají na obrátkách a až se chce říct, že už je to jen krok od pouličních potyček. Jsou to naše první prezidentské volby a nějaké ty emoce se jistě dali očekávat. Já a někteří lidé, které znám, se však začínají ptát. Stojí to vůbec za to?

21.1.2013 v 16:43 | Karma: 9,62 | Přečteno: 452x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Policie zadržela mladíka, který v tachovské škole vyhrožoval nožem

23. dubna 2024  15:03,  aktualizováno  24.4 7:53

Policisté zadrželi ve škole v Tachově mladíka, který nožem vyhrožoval zabitím. Při incidentu se...

V březnu by ze Sněmovny vypadla TOP 09. Vyhrává ANO, posilují malé strany

24. dubna 2024  6:22,  aktualizováno  6:32

Podle nejnovějšího volebního modelu Median by se v březnu do Sněmovny dostalo pět stran a hnutí. V...

Balík pomoci pro Ukrajinu či Izrael schválil Senát USA. Zbývá už jen Bidenův podpis

24. dubna 2024  6:24

Americký Senát schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard...

Soud potrestá brutální útok na dívku, bodnutá do krku skončila v pytli v lese

24. dubna 2024

Krajský soud v Plzni dnes vynese rozsudek nad devatenáctiletým Ukrajincem Viktorem Veselovským,...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 13
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1129x
Jestli se tomu nelze zasmát, tak to až tak důležité není.

Seznam rubrik