Diskuse
Seš to co jíš
Děkujeme za pochopení.
milenkamikes
no
jde o to, zda ty "drahé a dražší nebo nejdažší" potraviny jsou taky vždycky kvalitní.
Tím netvrdím, že kupuji to nejlevnější, ale někdy mám pocit, že to dražší je jen kvůli značce . A proč lidi raději šetří na potravinách a jedou na dovolenou? Protože jídlo jim jen projde žaludkem a druhý den je pryč a na dovolenou vzpomínají ještě dlouho.
DvorkaM
Re: no
Máte pravdu tato informace se ke konzumentovi zřídka kdy dostane. V tuto chvíli mě nezbývá nic jiného než věřit v systém, dle zákona aby si někdo mohl dát příponu bio musí se řídit těmito pravidly pro ekologické zemědělství, zákon 242/2000 Sb. (zákon) a vyhláška MZe č. 16/2006 Sb., jakož i nařízení Rady (ES) č. 834/2007 a jeho prováděcí předpis nařízení Komise (ES) č. 889/2008 v platných zněních.
a dovolím si také citovat z komentáře Petra Hájka který to podle mě trefně vystihl:
"Ale já tvrdím - u dražších možná kupujeme zmetky. U levných je to jistota."
ajka33
asi to chce balanc a - rozum
Nekupuji uzeniny, temer nikdy, hnusi se mi co tam asi je. Ze zabijacky jim vsechno, vcetne uzeneho, kdyz to mi blizci udelaji. Precpavam se sadlem s cibuli a domacimi vejci, piji s laskou domaci slivovici a nekdy si jen tak upecu brambory a dam si na ne maslo (opravdicke) a pak to dlouze zapijim kefirem (tucnym:-)). BIO veci me nezajimaji, shitky za 10kc tez ne. A kdyz neco stoji za prd, priste to uz nekoupim. Ono to zas tak tezky neni.
DvorkaM
Re: asi to chce balanc a - rozum
Máte pravdu když se dostanete ke kvalitním potravinám ze zabijačky to je to pravé ořechové, také se ke mě o víkendu dostal kousek (bohužel opravdu jen kousek) panenky ze zabijačky a musím přiznat že jsem se olizoval i za ušima jak mi šmakovalo, ale k takovémuhle masu se teď zase rok nedostanu a musím vzít zavděk tím se k dostane na pult k řezníkovi a kdoví jak to s tím je. Hned jak jsem článek dal na internet napadlo mě, že vůči slovu bio se mnoho lidí vyhraní. A ani já na něj přísahat nebudu, uvedl jsem ho protože neznám značky které by se snažili upřednostnit kvalitu, a tohle je jediný druh o kterém vím že tam jsou jisté standardy vyžadovány.
Jinak jak říkáte pakliže se dostanete k potravinám tak říkajíc od zdroje tak to je pochopitelně optimální :)
India
Pane autore,
i když naprosto souhlasím s tím, co jste napsal (karma), přesto znám ve svém okolí rodiny, kde se takto stravují. Přišli o práci a aby měli aspoň na zaplacení bydlení a neskončili ve spárech Providentu, musí jíst i s dětmi tyto hnusárny. Nikdo by to na nich nepoznal, nesvěřují se, ale je vidět pána, jak chodí často na ryby, na houby, děti nosí domů ovoce z alejí, matka zavaří co se dá... a kolem regálů s Bio potravinami jen projdou. O nich by se mělo taky napsat. Nejde o to koupit méně a kvalitně - jde o to nakrmit děti, aby byly syté, protože dětem se těžko vysvětluje, že budou mít poloprázdný talíř, ale zdravější.... Vhválím, jak jste ve svém věku zodpovědný a přeju vám, aby to dlouho vydrželo...
DvorkaM
Re: Pane autore,
Máte pravdu, i takováto situace můžu nastat, ale pakliže to skutečně je jak to popisujete, pak šetření na jídle vlastně bylo až poslední položkou na šetřícím seznamu. Nad čím já jsem se zamýšlel, bylo to, že často se k tomuto druhu šetření uchylují lidé hned od začátku. Jako student si dovolím poukázat na příklad který mě blízce obklopuje. Často pozoruji, že studenti kupují největší a nejlacinější hnusy jaké jsou schopni najít a ušetřené peníze pak utratí za alkohol či cigarety a věřte mi často i nemalé částky. A tyto lidi jsem měl svým komentářem na mysli, člověk který šetří na jídle aby poté utratil několik set na alkoholu.
Vrah
Měl jsem tu čest ochutnat „výrobní salám“
Měl jsem tu čest ochutnat „potravinu“ se strašidelným názvem „výrobní salám“ (zní to ještě strašidelněji než „výčepní lihovina“, kterou jsem nikdy neměl odvahu ochutnat, a to jsem pil leccos) – soudě podle signálů z chuťových pohárků ten „salám“ vyrobili někde v pekárně.
Astaroth
Re: Měl jsem tu čest ochutnat „výrobní salám“
Jak uz nazev napovida, predpoklada se uziti salamu k dalsi vyrobe, zejmena do majonezovych salatu, tam jeho "chut" v octu a oleji zanikne.
akki
Vrtá mi hlavou:
Jste už dnes druhý, co píše "seš". To je nová móda, nebo to má hlubší význam?
Sargassum
Seš co jíš - Ano,
jste u jídla a těla. Poznal jste, jak věci fungují.
Karma
petrhajek.blog.idnes.cz
dobrá úvaha, dobrý směr...
Teď už jen doufat, že výrobci to berou stejně a za dražšími se neskrývá stejný šmejd a drahá značka. Ale já tvrdím - u dražších možná kupujeme zmetky. U levných je to jistota.
lesicatko
Re: dobrá úvaha, dobrý směr...
Jedny z najlacnejších potravín , tvoriace kedysi zaklad tzv chudobných jedal na Orave - chlieb, masť, cibuľa, slanina ,kapusta, zemiaky /a vypálená slivka, občas:) / No a tí ľudia sú zdraví...
Luborka
Ano,
jistě si zaslouží obdiv každý, kdo si uvědomí, že někdy méně je více. Je však smůla, pokud si myslí, že dráž je lépe, nebo kvalitněji, a potraviny z toho nevyjímaje. Dnes je potíž získat kvalitní "zdravou " potravinu. Pokud mi totiž někdo v rámci evropské zóny předkládá bio produkty musím se usmívat, je to jako od valacha očekávat hříbata. Vaše tělo zjistilo, co nepotřebuje a začalo se toho zbavovat, v určitém okamžiku ale příjde na to, že mu něco chybí a to je to, o čem by jste měl začít uvažovat a systematicky řešit. Bude to hodně náročné na čas a peníze, ale snad Vám to stojí za to. Držím palce.
lada222
Re: Ano,
Bio je předražené a laciný šmejd obyčejně není dobrý. Nejlepší je řídit se chutí a užitečné jsou značky kvality jako Klasa. Někdy výrobce sám je určitou zárukou kvality. Přemýšlet nad tím co říká tělo je zbytečné. Nic neříká, pokud Ti nebude špatně. Nosit si do obchodu lupu a zkoumat složení potravin? A ještě k tomu ve 20 letech? :O
mountbiker
Dobrýýýýýý !!!!!!!
Jsem vždy potěšen, když mladší lidi, než jsem já, dokáží používat "selský rozum" . Pane Dvořáku rád karmuji a prosím - pište dál
DvorkaM
Re: Dobrýýýýýý !!!!!!!
Velmi děkuji, rozhodně mám v plánu pokračovat.
- Počet článků 13
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 1129x